21 Eylül 2015

PANKEK





Hem kahvaltıda peynir, zeytinle yiyebileceğiniz, hem de 5 çayında reçelle servis edebileceğiniz bir lezzet; Pankek! 
Amerika’da genellikle Akçaağaç şurubuyla servis edilen bu lezzet; bizim mutfağımızda çok da yaygın olmamasına rağmen, çok kısa sürede servis edilmesi sebebiyle zaman zaman gün kurtarıcı olabiliyor. 

Pankek ve krep birbirine çok benziyor gibi gözükse de, yapılış ve servis ediliş şekliyle birbirinden tamamen farklı lezzetlerdir. Pankeki krepten ayıran en önemli özellik; kabarık olmasıdır. Bu sebeple pankek harcına genel olarak kabartma tozu katılır. 

Pankeki yerken, üzerine bal, pekmez, krema veya puding dökebilir, peynir, çikolata, fındık veya fıstık ezmesi sürebilirsiniz, tamamen size kalmış.




6-7 adet için...

Malzemeler

1 adet yumurta
1 su bardağından 1 parmak eksik süt 
1 su bardağı un
1 tutam tuz
1 paket kabartma tozu (10 gram)

İPUCU: Eğer maksimum kabarıklıkta pankekler yemek istiyorsanız, malzemeleri gerektiğinden fazla çırpmayın! Böylelikle hem kabarık hem de yumuşacık pankekler elde edersiniz.

Tarif

1. Yumurta, tuz ve kabartma tozunu köpüklü bir krema kıvamına gelene kadar çırpın.
2. Çırptığınız karışıma yavaş yavaş sütü ekleyin ve çırpmaya devam edin.
3. Unu eklemeden önce, yapışmaz bir tavanın dibine, tek seferlik olmak üzere 1 yemek kaşığı sıvı yağ döküp, tavayı orta hararetli ateşte ısıtın (Sıvı yağ yerine aynı ölçülerde tereyağı da kullanabilirsiniz, böylece daha lezzetli olur).
4. Unu karışıma ekleyin ve çırpın. Karışım pütürsüz hale gelene kadar çırpma işlemine devam edin. 
5. İçinden 1 kepçe karışımı, önceden ısınmış tavanın ortasına yuvarlak biçimde dökün.
6. Hamurun yüzeyi göz göz olmaya başlayınca bir spatula yardımıyla hamuru ters çevirin.
7. Her iki tarafı da piştikten sonra pankeki servis tabağına alabilirsiniz.
8. Daha sonraki pankek yapımına geçmeden önce, tavanın dibine bu sefer 1 tatlı kaşığı yağ dökün.
9. Yağ ısınırken, pankeki tavaya dökmeden önce sıvı hamurunu iyice karıştırın. Çünkü sıvı durduğu yerde beklerken, un dibine çökebilir ve tavaya döktüğünüz sıvının az unlu veya cıvık olmasına neden olabilir.
10. Yeniden 1 kepçe sıvıyı tavaya döküp aynı işlemleri uygulayın.
11. Her pankek dökümünden önce, tavaya 1 tatlı kaşığı yağ koymayı ve sıvı hamurunu dökmeden önce karıştırmayı unutmayın.
12. Pankekleriniz hazır olduktan sonra dilediğiniz şekilde servis edebilirsiniz.


Afiyet olsun...


2 yorum :