14 Eylül 2015

PORTAKALLI KAKAOLU KEK



Meyve hayatımızın önemli bir parçasıdır. Özellikle kış günlerinin vazgeçilmezi, benim de en sevdiğim meyvelerden biri olan portakal, tatlılarınızda rahatlıkla kullanabileceğiniz, aromatik tadı ve kokusu sayesinde tatlılarınızı daha da çekici kılan bir meyvedir.

Harcına katacağınız portakal suyu sayesinde ıslak bir yumuşaklığa sahip olacak kekiniz; tarifinin kolaylığının yanı sıra, mutfağınızı dolduracak portakal kokusuyla da sizi oldukça mutlu edecek. Kolesterolü düşüren, kanser ve kalp krizi riskini azaltan ve içinde bulundurduğu bol C vitamini sayesinde soğuk algınlığına iyi gelen bu meyveyle kakaonun uyumuna bayılacaksınız.



5-6 kişi için...

Malzemeler

2 adet yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ (tercihe bağlı fındık yağı da kullanabilirsiniz)
1 su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
½ çay bardağı portakal suyu veya 2 adet portakal
3 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu (10 gram)
1 paket vanilya (5 gram) veya 1 çay kaşığı sıvı vanilya
2 su bardağı un
1 portakalın ince rendelenmiş kabuğu

Tarif

1. Fırınınızı 180 °C'ye ayarlayın ve önceden ısıtın.
2. Yumurta ve şekeri köpük köpük olana kadar derin bir kasenin içinde mikserle iyice çırpın.
3. Süt, sıvı yağ, vanilya ve portakal suyunu harcınıza ilave edip çırpmaya devam edin. Çok sıçramaması için düşük devirde çırpabilirsiniz.
4. Karışımınıza peşpeşe unu, kabartma tozunu ve kakaoyu ilave edip iyice çırpın. Tüm malzemeleri iyice yedirene kadar çırpmaya devam edin.
5. Portakal kabuklarını da koyun ve karıştırın. İyice karıştırdıktan sonra tabanı yağlanmış kek kalıbınıza karışım hamurunu dökün. Kek kalıbınızın tabanını yağlama işleminin amacı, kek hamurunun kalıba yapışmaması içindir. Yapışmamayı iyice garantiye almak ve kekinizin piştikten sonra kalıptan daha rahat çıkması için yağladıktan sonra yağ tabakasının üstüne hafifçe un serpiştirebilirsiniz.
6. Kek kalıbınızı 180 °C'de ısınmış fırına koyun ve 40 dakika pişirin.

İPUCU: Kekin pişip pişmediğini tam olarak anlayamıyorsanız; kekinizi fırından alıp, bir tatlı kaşığının sapını keke batırın, eğer sap kuru ise kek pişmiş demektir. Ancak bu kekin özelliği biraz ıslak olduğu için kaşığın sapına yapışan ıslak hamur sizi yanıltmasın. Bu ıslaklık çok olmamalıdır. Eğer kaşığın sapında, olduğundan fazla yapışkan bir hamur gözlemliyorsanız, kaşığın sapı biraz daha kuru çıkana kadar kekinizi fırında pişirmeye devam etmelisiniz. 

7. Kekiniz piştikten sonra fırından alın ve servis etmek istediğiniz tabağa keki koyun. İyice soğutun.
8. Süsleme yapmak isterseniz; bir kaseyi, kekin tam ortasına gelecek şekilde ters olarak kapatın. Kasenin dışında kalan kısma pudra şekeri serpiştirin. Bunun için minik bir çay süzgecinden yardım alabilirsiniz.
9. Portakallı kakaolu kekiniz servise hazır.

Afiyet olsun…

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder