16 Ekim 2015

FINDIKLI KURABİYE



Kimilerine göre fındık, kurabiyeler için vazgeçilmez malzemedir. Bu tarif biraz acıbadem kurabiyesi kıvamında olacağı için; eğer ki acıbadem kurabiyesinin kıvamını seviyorsanız, bu basit fındıklı kurabiye tarifimizi denemenizi kesinlikle tavsiye ederim. 

Fındık hayatımızın her döneminde her yaştaki insanın mutlaka tüketmesi gereken bir besin kaynağıdır. Uzmanlara göre fındıktaki yağ, vücudumuzdaki dokuları yeniler, metabolizmayı düzenler ve içinde B1, B2, B3 ve B6 vitaminlerini bulundurur.

Çoğu fındıklı kurabiye tariflerinde un, margarin, zeytinyağı gibi diğer çeşitli besinler de kullanılır. Biz bu tarifte kalorisi biraz daha düşük bir fındıklı kurabiye çeşidine yer vermek istedik. Biliyorsunuz ki un ve şeker birer karbonhidrattır ve fazlası sindirilmediği zaman vücudumuzda yağ olarak depolanır. Hem fındıkta yeteri kadar yağ mevcut olduğundan hem de kurabiyemiz zaten şekerli olduğundan ekstra yağ kullanmak istemedik.

1

15-20 adet için...

Malzemeler

2,5 su bardağı rondoyla çekilmiş fındık
1 su bardağı şeker
2 adet yumurta akı
1 çay kaşığı tarçın

NOT: Biz her zaman için şekeri az kullanmayı tercih ediyoruz. Siz de kurabiyelerinizin fazla şekerli olmasını istemediğiniz zamanlarda, şekeri 1 su bardağından 2 parmak eksik olacak şekilde kullanabilirsiniz.

Tarif

1. Kurabiye yapımına başlamadan önce fırınınızı 170°C'ye ayarlayın ki, kurabiyelerinizi şekillendirmeye başladığınızda fırınınız da ısınmaya başlasın.
2. Tüm malzemeleri derin bir kaba koyun ve yoğurun. Yoğurduğunuz malzemede un olmadığı için kıvamı cıvık hamur kıvamında olacaktır, bu yüzden yapışmaması için elinize eldiven giyebilirsiniz.
3. Hamurdan ceviz büyüklüğünde ufak bir parça koparıp elinizde yuvarlayıp, ceviz büyüklüğünde bir top haline getirin. Kurabiyelerin büyüklüklerini ayarlamak tabii ki size kalmış, ancak ben, hamuru elimde top top yaparken ceviz büyüklüğünde olacak şekilde ayarlamaya özen gösterdim.
4. Yağlanmış tepsiye hamur toplarını dizin. Yağlanmış tepsi kullanmak yerine, tepsilere serilen yağlı pişirme kağıtlarından da kullanabilirsiniz.
5. Ufak bir çay bardağının alt kısmıyla, tepsideki hamur toplarına yukarıdan bastırın. Bu işlemi, hamur toplarına, çay bardağının altının izi çıkacak şekilde ve hamurun şeklini bozmadan uygulayın.

İPUCU: Çay bardağının hamura yapışmaması için çay bardağının altını suyla ıslatın. Bu işlemi her hamur topu için tekrarlamalısınız. 

6. Kurabiyelerinizi şekillendirme işlemi bitti. Şimdi daha önceden ısıttığınız fırına tepsiyi koyun ve fırının sıcaklığı 170 °C'de kalsın.
7. Kurabiyeleriniz 10 dakika pişsin. Piştikten sonra kurabiyeleriniz acıbadem kurabiyesi kıvamına geldiyse, yani dışı çok az kıtır ama ısırdığınızda yumuşaksa, başardınız demektir.

Afiyet olsun...

2

1 yorum :

  1. Nefis görünüyor. Elinize sağlık, sevgiler.
    https://bizimmutfakdan.wordpress.com/

    YanıtlaSil