28 Ekim 2015

KREMALI, FIRINLANMIŞ CENNET HURMASI TATLISI



Cennet hurması bol bol tüketilmesi gereken şifa kaynağı bir kış meyvesidir. Akdeniz hurması, Trabzon hurması ve frenk elması diye de bilinen bu meyvenin ana vatanı Japonya ve Çin’dir. Ülkemizde ise Karadeniz, Antalya ve Hatay bölgelerinde yetiştirilmektedir. Osmanlı döneminde saraylara sunulan envai çeşit meyvelerden Karadeniz’de üretilenler, Trabzon limanından gönderildiği için cennet hurmasının halk dilinde bilinen en yaygın adı Trabzon hurmasıdır.

Vitamin ve mineral madde bakımından oldukça zengin bir besin kaynağı olan cennet hurmasının sağlık açısından faydaları saymakla bitmez. Bu mucizevi meyvede özellikle potasyum, fosfor ve kalsiyum miktarları oldukça fazladır. Bol miktarda A,B1,B2,B3 ve C vitamini içerdiğinden dolayı, vitamin eksikliği tedavisinde kullanılır. Son yıllarda yapılan araştırmalarda, cennet hurmasının başta sindirim sistemi olmak üzere, kalp ve damar hastalıklarına iyi geldiği, bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği, kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürücü özelliğinin olduğu tespit edilmiştir.

firinlanmishurma3

Cennet hurması ağacı, sonbaharda yapraklarını döküp, üzerinde kocaman yemişleri ampul gibi sallandıran güzel bir ağaçtır. Rengi ve dokusu fazla olgun, hatta çürümeye yüz tutan şeftali kıvamında olduğunda tadına doyulmaz. İyice olgunlaşmamış hali ağzı buruşturur. O nedenle, olgunlaşmadan toplanır ki kendi kendine durduğu yerde olgunlaşsın.

Cennet hurması, pazardan, marketten, çarşıdan kolaylıkla temin edebileceğimiz ancak pek de aşina olmadığımız bir meyve türüdür. Çok yüksek oranlarda şeker içerdiğinden dolayı rejim yapanların ve diyabet hastalarının az miktarda tüketmesini öneririm.

firinlanmishurma1

2 kişi için…

Malzemeler

Ana Malzeme:
2 adet olgunlaşmış hurma

Süsleme için:
2 yemek kaşığı bal (30 gr)
1 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu
Tarçın veya esmer şeker (isteğe bağlı)

Krema karışımı için:
2 yemek kaşığı kaymak
1 tatlı kaşığı labne (20 gr)
1 çay kaşığı saf vanilya özütü
1 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu

NOT: Krema için mascarpone benzeri bir karışım hazırlamaya çalıştım. Mascarpone, tiramisu ve cheese cake gibi peynirli tatlılarda kullanılan hafif şekerli italyan peyniridir. Aralarında tat farkı olsa da, bizdeki en yakın karşılığı labnedir. Mascarpone temin edebiliyorsanız, bu tatlı için krema karışımı yerine mascarpone karışımını kullanabilirsiniz. Mascarpone karışımı yapmak için; 28 gram mascarpone ve 1 tatlı kaşığı vanilya özütünü karıştırın.

Tarif

1. Fırını ısıtın. Tepsiyi ısıdan 15 – 20 cm uzağa yerleştirin.
2. Hurmaları enine ikiye bölün ve kesik yüzeyleri yukarı bakacak şekilde borcama veya pişirme kabına yerleştirin. Balı, yerleştirmiş olduğunuz hurma dilimlerinin üzerlerinde gezdirin. Balı gezdirirken, kabın içine akmamasına dikkat edin, bal hurmaların üzerinde kalsın.
3. Hurmaları fırına koyun. Üstleri (ballı kısmı) karamelize olana kadar 200 °C'de, 6-8 dakika pişirin.
4. Hurmalar fırınlanırken, labne, kaymak, vanilya ve 1 yemek kaşığı limon suyunu bir kapta çırparak karıştırın.
5. Hurmalar karamelize olunca fırından alın ve fırından alır almaz 1 yemek kaşığı limon suyunu kızarmış hurmaların üzerine dökün.
6. Hurmalar sıcakken, üzerine krema karışımını tatlı veya yemek kaşığıyla topak şeklinde yerleştirin.
7. Dilerseniz, krema topağını tarçın veya esmer şekerle de süsleyerek de servis edebilirsiniz.


Afiyet olsun...

firinlanmishurma2

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder