14 Kasım 2015

BOLONEZ VE BEŞAMEL SOSLU LAZANYA



Lazanya, yapımı meşakkatli, sonucu muhteşem olan bir çeşit İtalyan yemeğidir. Kelime anlamı olarak lasagna; lazanyanın pişirildiği kaba verilen isim olsa da, günümüzde yemekle bütünleşip, herkes tarafından yemeğin ismi olarak kullanılmaktadır.

Tarifinde bol domates sosu kullandığımız lazanyanın en eski tarifi 13. Yüzyıla kadar dayanmaktadır. O dönemlerde Avrupa’da domatesin bilinmemesi, orijinal tarifin çeşit çeşit peynirle yapılmasına sebebiyet vermiştir. Günümüzde ise, et olmazsa olmaz dediğimiz ve bol peynirle süslediğimiz bu tarihi lezzetin en çok kullanılan tariflerinden biri; bolonez soslu tariftir. 

Lazanya hakkında yaptığım ufak araştırma sonucu edindiğim en ilginç bilgi; bulaşık makinesinde lazanya pişirebileceğiniz gerçeğidir. Kabın içinde hazırladığınız lazanyayı, sıkı bir şekilde alüminyum folyoyla kapladıktan sonra bulaşık makinenizin yüksek ısıdaki kurutma ayarıyla çok rahat bir şekilde pişirebilirsiniz. Her ne kadar denemeyeceğinizi bilsem de; ‘lütfen evde denemeyin’ demeden geçemeyeceğim.

Lazanya, ayrı ayrı soslar hazırlanması, bol malzeme kullanılması ve yapılışı dolayısıyla, normal yemeğe göre biraz daha fazla uğraş gerektiren oldukça doyurucu bir yemektir. Kullanacağınız hazır lazanya yaprakları yükünüzü biraz daha olsun hafifletecektir. Ama emin olun ki; masanın başına oturup tadına baktığınız zaman, bu muhteşem lezzetin bütün uğraşlara değdiğini düşüneceksiniz. 



5-6 kişi için…

Malzemeler
Ana Malzemeler:
12 adet lazanya yaprağı
2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

NOT: Lazanya yaprağı için hazır ürün tercih edecekseniz; marka önerisi olarak, bizim kullandığımız ve oldukça memnun kaldığımız “Veronelli” markasını tavsiye ederim. 

Bolonez sos için:
300 gram yağsız kıyma
½ aida çay bardağı zeytinyağı
4 adet orta boy domates
1 adet orta boy havuç
1 adet orta boy soğan
1 adet yeşil biber
1 adet kırmızı biber
4-5 adet mantar (isteğe bağlı)
4 diş sarımsak
1,5 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
Bolonez sosa katılacak baharatlar:
1 tutam tuz
1 adet defne yaprağı
Karabiber (isteğe bağlı)
Pul Biber (isteğe bağlı)
Kekik (isteğe bağlı)
Fesleğen (isteğe bağlı)

İPUCU: Genelde et yemeklerinde kullanılan defne yaprağı; ete tat ve koku vermesi açısından etin pişirildiği sırada, yaprak olarak tavanın içine katılır ve et piştikten sonra çıkartılır. 

Beşamel sos için:
3 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un (dolu dolu)
5 aida çay bardağı süt

Tarif:

1. Bolonez sosun içine koyacağınız havucu ve domatesleri rendeleyin. Biberleri, mantarları, soğanı ve sarımsağı ince ince doğrayıp hazırlayın.
2. Kıymayı kavuracağınız tavanın içine yarım çay bardağı zeytinyağını döküp bir süre ısınmasını sağlayın.
3. Isınan zeytinyağının üzerine kıymayı ve defne yaprağıyla birlikte diğer baharatları ekleyerek kavurmaya başlayın.
4. 1-2 dakika sonra, kıymanın içine ince ince doğradığınız soğan ve sarımsağı ekleyin. 
5. Soğanların pişmesine yakın salçayı ekleyin ve karıştırmaya devam edin. 
6. Hazırladığınız havuç, mantar, domates ve biberleri karışımın içine ekleyin ve pişirin.
7. Bolonez sosunuz piştikten sonra ocaktan alın ve beşamel sosunuzu hazırladığınız sırada soğumaya bırakın.

NOT: Pişirme işlemi bittiğinde lezzet katması için koyduğunuz defne yaprağını sosun içinden çıkarabilirsiniz.

8. Beşamel sos için bir kapta tereyağını eritin.
9. Eritilmiş tereyağına yemek kaşığıyla dolu dolu koyduğunuz unu ekleyin ve kavurun.
10. Üzerine yavaş yavaş süt ilave ederek karıştırmaya devam edin. Karışımınız kıvamlı hale gelince ocaktan alabilirsiniz.
11. Lazanyayı yapacağınız kabın en alt kısmına 1 kepçe beşamel sos yayın.
12. Beşamel sosun üzerine kabın tabanını kapatacak şekilde lazanya yapraklarını yerleştirin.
13. Lazanya yapraklarının üzerini tekrar beşamel sosla kaplayın.
14. Beşamel sosun üzerine birkaç kaşık bolonez sos ekleyip yayın ve bir miktar rendelenmiş kaşar serpin.
15. Üzerine tekrar lazanya yaprağı yerleştirerek, tüm malzemeler bitene kadar aynı işlemi, aynı sırayla tekrarlayın.
16. En üst kata lazanya yaprağı yerleştirdikten sonra, kalan beşamel sosu üzerine yayın.
17. Kalan kaşarın hepsini beşamel sosun üzerine ekleyin.
18. Fırınınızı 200°C'ye ayarlayın ve önceden birkaç dakika ısıtın. Isındıktan sonra lazanyayı fırına yerleştirin.
19. 25-30 dakika piştikten sonra lazanyanızı fırından alıp, servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun…

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder