27 Kasım 2015

KAHVELİ, PORTAKAL AROMALI CUPCAKE



Normal keklerle aynı içeriğe sahip, tek kişilik bir lezzet; Cupcake! Top kek olarak da bilinen bu minik kekler, dilimize yerleşmiş ismiyle, artık her yerde karşımıza çıkıyor. Keki, bildiğimiz kekin malzemeleriyle hazırlansa da, kekin üstündeki krema ve süslemelerle birlikte bütün dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor.

Cupcake terimi, karışımını oluşturan malzemelerin bir fincan ölçü doğrultusunda kullanılması sonucu, 19. Yüzyılın başlarında ortaya çıkmıştır. Basit tarifinde 1 fincan yağ, 2 fincan şeker, 3 fincan un ve 4 adet yumurta kullanılarak yapılan cupcake’in ismi, kullanıldığı ölçüden gelmektedir ve bu isim ilk kez 1828 yılında bir yemek kitabında kullanılmıştır. 




Cupcake, özel günlerde servis edebileceğiniz ve görüntüsüyle herkesi hayran bırakabileceğiniz, yapılışı kolay bir tatlıdır. Kekine katacağınız aroma ve üstündeki kremada değişiklikler yaparak farklı tarifler deneyebilirsiniz. Bu minik kekler, içerik ve süsleme olarak her gün farklı bir tat elde edebileceğiniz bir tarif genişliğine sahiptir. Nasıl bir görünümde olacağı ise tamamen sizin hayal gücünüze kalmış..

Etrafta cupcake dükkanları artınca ve bu kadar talep edildiğini görünce, ben de yapıp denemek istedim. Üstü çok kremalı olduğu için ve tatlıyla aram olmadığı için, bu zamana kadar dışardan alıp yemeye cesaret edemedim. Dolayısıyla tattığım ilk cupcake; kendi yaptığım cupcake oldu. Yapıp, yediğim ve ikram ettiğim kadarıyla dürüstçe şunu söyleyebilirim; görüntü ve lezzet olarak fazlasıyla başarılı oldu ama itiraf etmeliyim ki; tatlı sevmeyen bünyem için yapması, yemesinden çok daha keyifliydi. Özellikle üstünü süslediğim zaman, cupcake’in asıl olayının bu olduğunu düşündüm. 

Tarifi kesinlikle zor değil, uğraştırmıyor, daha da önemlisi keyifle süslediğiniz minik keklere baktığınızda kendinizle gurur duyuyorsunuz. Eğer bu lezzete düşkünseniz ya da merak ediyorsanız, dışardan almak yerine, bu tarifi mutlaka denemenizi tavsiye ederim.




10-11 adet için...

Malzemeler

Hamur için:
2 adet yumurta
4 yemek kaşığı toz şeker
½ çay bardağı zeytinyağı
½ su bardağı süt
1,5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı granül kahve
1 adet orta boy portakalın rendelenmiş kabuğu
1 paket kabartma tozu (10 gram)

Kreması için:
1 paket sade toz kremşanti (75 gram)
2,5 yemek kaşığı pudra şekeri
1 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı granül kahve

Servis için:
4-5 parça rendelenmiş bitter çikolata (isteğe bağlı)
½ çay bardağı suyla karıştırılmış 1 çay kaşığı granül kahve (isteğe bağlı)



Tarif:

1. Hamurun içine katacağınız süt ve granül kahveyi önceden karıştırın ki, diğer malzemeleri çırptığınız sırada, hazırladığınız karışım 5 dakika beklesin.
2. Toz şekeri ve yumurtaları bir mikser yardımıyla, toz şeker tamamen eriyip krema haline gelene kadar çırpın.

İPUCU: Cupcakelerinizin olabildiğince kabarık olmasını istiyorsanız; yumurta ve şekeri köpük köpük olana kadar çırpmalısınız. 

3. Daha önceden hazırladığınız kahveli süt karışımını, zeytinyağını ve rendelenmiş portakal kabuğunu, şeker ve yumurta karışımının içine ilave ederek çırpmaya devam edin.
4. Çırpma işlemini bitirdiğinizde, karışımın içine un ve kabartma tozu ilave ederek tahta kaşık yardımıyla hızlı bir şekilde karıştırın.

İPUCU: Kabarık cupcake’in bir diğer püf noktası da; kabartma tozunu mikserle çırpmamanızdır. Kabartma tozu eklediğiniz karışımı kaşık yardımıyla karıştırmalısınız.

5. Hazırladığınız hamur harcını, 1 parmak boşluk bırakacak şekilde kepçe yardımıyla cupcake kalıplarına doldurun. 1 parmak boşluk, cupcakelerinizin rahat bir şekilde kabarmasını sağlar.
6. Önceden ısıtılmış 175°C fırına cupcakeleri yerleştirin ve 25 dakika pişirin.
7. Cupcakeleriniz pişerken kremayı hazırlayabilirsiniz. Kremşantiye eklenecek süt ve kahveyi daha önce yaptığınız gibi karıştırın.
8. Hazırladığınız süt ve kahve karışımını, kremşantiyi ve pudra şekerini derin bir kaba alarak mikser yardımıyla önce düşük, sonra yüksek devirde kıvam alıncaya kadar 2-3 dakika çırpın.
9. Kıvam alan kremşantinizi krema sıkma torbanıza doldurun.
10. Fırından çıkardığınız cupcakelerinizi kremayla kaplamadan önce oda sıcaklığında 5 dakika dinlendirin. 
11. Daha sonra sıkma torbanıza doldurduğunuz kremayla, cupcakelerinizi dilediğiniz şekilde kaplayın.
12. Dilerseniz servis için kremanın üstüne suyla karıştırılmış kahveden bir miktar dökebilir, rendelediğiniz bitter çikolatayla cupcakelerinizi süsleyebilirsiniz. 

Afiyet olsun...


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder