06 Kasım 2015

PROFİTEROL



Krem pufları veya Choux a la creme de denilen profiterolün, nerden geldiği tam olarak bilinmese de Rönesans dönemi Fransa’sı ve İtalya’sına ait olduğu söylenir. Profiterolün bir Türk tatlısı olduğu da söylenir, hatta bir iddiaya göre, Arnavutluk doğumlu İstanbul’da yaşayan bir pastacı çırağının 1940’larda İstiklal Caddesi’ndeki İnci Pastanesi’nin bulunduğu mekanı tutup, profiterolün yapımını da ismini de kendisinin bulduğu söylenir. Profiterol, “profiterole” kelimesinden gelir ve fırında pişirilen ve muhtelif garnitürlerle yenen hamur topu olarak da açıklanabilir. 1940’ların ekonomik durumunu ve profiterolde kullanılan un miktarının normal hamurdakinden iki kat daha az olduğunu düşünürsek, bu isim tesadüfen de olsa mantıklı kullanılmış oluyor.

Profiterol Türkiye dışında, yabancı ülkelerde de yaygın bir tatlıdır. Hatta batıda daha çok yılbaşı ve Noel yemeklerine özgü bir tatlıdır. Boyları bizim yaptıklarımızdan daha büyüktür ve tane ile sipariş edilir. Profiterol hamurunun diğer hamur türlerinden farkı ise pişirildiğinde genişler ve ortası boşalır.



Profiterol aslında biraz emek isteyen bir tatlı ancak yapımı sanıldığı kadar zor değil, hatta oldukça eğlenceli. Sadece ipuçlarını bilmek ve onları doğru kullanmak gerekiyor. Güzel tadı, harcanan emeğe ve zamana gerçekten değiyor. Yaparken inanılmaz keyif alacaksınız, üstelik hazır pastane mamullerinden çok daha nefis olacağına emin olabilirsiniz. Tadından alınan mutluluğu geçtik, dolapta profiterol var deyince evinizde herkes havalara uçacak.

Büyülü tatlılardan biri olan bu profiterolle çocukları kandırabilirsiniz. Düşünsenize, ufacık topçuklar yapıp, içini kremayla doldurup sonra da üstüne çikolata sosu döküyorsunuz.

İnci Pastanesine gidip profiterol yeme fırsatınız yoksa bu tarifin sizi çok mutlu edeceğine emin olabilirsiniz. Eğer siz de evde yapılan yiyecekler gibisi yok diyenlerdenseniz, mutlaka denemelisiniz…



10 kişi için…

Malzemeler

Hamur için:
2 su bardağı su
125 gr margarin
2,5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı ucu tuz
4 adet yumurta

İç krema için:
1 adet yumurta
3 yemek kaşığı toz şeker
1 paket vanilya (5 gram)
1 adet limonun rendelenmiş kabuğu (rendelenmiş kabuktan 1 tatlı kaşığı kullanmalısınız)
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta
3 su bardağı süt

NOT: Limon kabuğu rendesi kremaya aromatik bir tat vermesi için kullanılır. Limon kabuğu rendesi yerine tercihen portakal kabuğu rendesi de olabilir. Ancak portakal kabuğu limon kabuğundan daha keskin bir tada sahip olduğu için portakal kabuğu rendesi kullanıyorsanız 1 çay kaşığı ya da 1 çay kaşığından daha az bir ölçü kullanmalısınız. 

Çikolatalı sos için:
3 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı kakao
1 su bardağı süt kreması
1 yemek kaşığı nişasta
1 paket sütlü çikolata (80 gram)

NOT: Dilerseniz hazır çikolata sosu da kullanabilirsiniz. Ancak size tavsiyemiz, hazır sos kullansanız bile daha lezzetli olması açısından içine mutlaka 1 paket sütlü çikolata ekleyin!



Tarif

Yapılışına harfiyen uyalım, sıralamayı kaçırmayalım.

Hamur için:
1. Fırınınızı önceden 160 °C'ye ayarlayın.
2. Su, margarin, şeker ve tuzu tencereye koyup kısık ateşte kaynatın.
3. Unu kaynamakta olan suya ilave edip hızla karıştırarak kısık ateşte pişirin. Karşınıza enteresan bir hamur çıkacak. Hamur tencereye yapışmayacak kıvama gelince ocaktan alın.
4. Hamur el yakmayacak kadar ılıyınca yumurtaları tek tek ekleyip karıştırın (bunun için tahta kaşık kullanabilirsiniz) ve yoğurun. Hamur ele yapışacak kıvama gelmeli.
5. Hamurdan ceviz büyüklüğünde küçük parçalar koparıp elinizde yuvarlayın.
6. Yuvarladığınız ceviz büyüklüğündeki hamur topçuklarını yağlı kağıtla kaplanmış fırın tepsisine fazla sıkışık olmayacak şekilde yerleştirin.
7. 160 °C'ye ayarlı fırında üzerleri pembeleşip kızarıncaya kadar yaklaşık 30 dk pişirin.
8. Hamur topçukları piştikten sonra, fırının kapağını açın ve hamur topçukları soğuyana kadar fırında bekletin.

İPUCU: Pişen profiteroller soğudukça hamur topçuklarının içi boşalacaktır.

İç krema için:
9. İç kreması aslında bildiğimiz muhallebi. Hamur topçukları soğurken, bir kenarda yumurtayı, limon rendesini ve toz şekeri tencereye koyup çırpma teli ile çırpın. Bu karışımda yumurta olduğu için, karışımı iyice çırpmak ve olabildiğince birbirine yedirmek gerekiyor.
10. Unu ve nişastayı ekleyip karışım pütürsüz kıvama gelinceye kadar çırpın.
11. Sütü ilave edip kısık ateşte karıştırarak muhallebi kıvamında pişirin.
12. İç krema piştikten sonra içine vanilyayı ilave edin ve karıştırın.
13. Vanilyayı, krema piştikten sonra kremaya ekleyin, böylece kokusu uzun süre kremada kalacaktır.
14. İç kremayı dibi tutmasın diye pişene kadar karıştırmalısınız. Muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırın.
15. Soğumaya bırakın.

16. Şimdi gelelim soğuyan hamur topçuklarına. Soğuyan topçuklara krema enjektörüyle delik açıp içlerine kremayı doldurun. Eğer krema enjektörünüz yoksa, hamur topçuklarının alt kısımlarını kapak gibi açıp kremayı çay kaşığı ile doldurabilirsiniz.
17. Elde ettiğiniz profiterolleri servis tabağına üst üste dizin.

Çikolatalı sos için:
18. Süt kreması, nişasta, şeker ve kakaoyu karıştırıp kısık ateşte pişirin.
19. Pişen kakao karışımının kaynamasına yakın sütlü çikolatayı kırıp parça parça içine atın. Karıştırmaya devam ederek erimesini sağlayın.
20. Çikolata sosunun dibinin tutmaması için kaynayıncaya kadar karıştırın. Kaynadıktan sonra ocaktan alıp soğumaya bırakın.

İPUCU: Çikolata sosunun parlak bir görünüme sahip olmasını istiyorsanız; kaynayan çikolata sosuna 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilave edip sosu karıştırın. Böylelikle sosunuz parlaklık kazanarak daha canlı bir görünüme sahip olacaktır.

21. Soğuduktan sonra hazırladığınız çikolata sosunu profiterollerin üzerine gezdirerek dökün ve servis yapın.
22. Dilerseniz, çikolata sosunu profiterollerin üzerinde gezdirdikten sonra tatlının sunumunun güzel olması açısından, üzerine çekilmiş Antep fıstığı ekleyebilirsiniz.


Bu leziz tatlının yapımında emek harcayan anneme teşekkürler!
Afiyet olsun…

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder